We hebben een aantal vragen opgelijst die ouders ons wel eens stellen. Hieronder kan u de vragen en antwoorden op deze vragen vinden. Als u andere vragen heeft of sommige zaken nog steeds niet helemaal duidelijk zijn, aarzel niet om contact met ons op te nemen!

U kan ons bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0470 20 29 95 (Gent) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 0491 16 28 44 (Leuven)

of op onze facebook pagina: https://www.facebook.com/Tiara.onderzoek/ 

 

Waarom meedoen?

In eerste instantie om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is belangrijk dat we autisme in de toekomst sneller en beter kunnen herkennen, om zo bijkomende problemen te voorkomen en het kind betere kansen te geven.

Ten tweede wordt de ontwikkeling van de baby dan van zeer nabij opgevolgd, en voor ouders is het vaak interessant om dit te zien. Er wordt na elk onderzoeksmoment een kort verslag opgemaakt, en ouders kunnen uiteraard op ieder moment eventuele vragen stellen of bezorgdheden bespreken.

Ten derde, in de groep van voedingsproblemen, kan het een indicatie geven van de oorzaak van de voedingsproblemen van het kind. Als de voedingsproblemen (mede) te maken hebben met een ontwikkelingsprobleem of -stoornis, is het belangrijk om dat zo vroeg mogelijk te weten te komen, zodat hier ook rekening kan mee gehouden worden in de aanpak ervan.

Wat mogen we verwachten van opvolging en afspraken?

We zien de kinderen op de leeftijd van 5, 10, 14, 24 en 36 maanden. Dit onderzoek neemt telkens ongeveer een halve dag in beslag, en kan ofwel in Gent of in Leuven gebeuren (afhankelijk van wat voor ouders gemakkelijkst is, maar wel steeds op dezelfde plaats). Als het kind op het moment dat de ouders ons contacteren al ouder is dan 5 maanden, kan hij/zij ook instappen op 10 maanden. We kijken tijdens deze momenten naar verschillende aspecten van ontwikkeling, zoals taal, sociale ontwikkeling en motoriek. Er worden ook een aantal psychofysiologische taken afgenomen, zoals fNIRS en EEG. Deze zijn onschadelijk en pijnloos voor het kind, en geven ons meer inzicht in wat in de hersenen gebeurt. Tijdens het onderzoeksmoment kunnen uiteraard steeds vragen worden gesteld of bezorgdheden worden besproken, en na elk onderzoek krijgen ze een kort verslag. Ook op basis daarvan kunnen ouders ons steeds contacteren bij bezorgdheden.

Meer informatie over de procedure krijgen de ouders op voorhand via het informatieformulier. Dat nemen we met hen door, en we starten het onderzoek pas als de ouders geen vragen meer hebben en het formulier ondertekend hebben.

Krijgen we ook iets terug van het onderzoek?

Ja, het kindje krijgt een klein geschenkje na ieder bezoek.

We vinden het belangrijk om ouders in te lichten over de individuele bevindingen met betrekking tot het kind, wanneer uit de onderzoeken blijkt dat er best verdere stappen ondernomen worden rond de ontwikkeling van uw kind. Mogelijke bezorgdheden kunnen te allen tijde besproken worden. 

Waar vinden de onderzoeken plaats?

De onderzoeken zullen plaatsvinden in onderzoekslokalen van de Universiteit Gent (Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen) of KU Leuven (locatie UZ Sint Rafaël, Leuven) die ingericht zijn voor onderzoek bij baby’s en peuters. Er is parking aanwezig en vervoerskosten kunnen, indien nodig, terugbetaald worden.

De vragenlijsten kunnen de ouders thuis invullen. Ze worden vooraf opgestuurd en de ouder kan ze terug bezorgen aan de onderzoekers tijdens de afspraak.

Wanneer vinden de onderzoeken plaats?

We plannen een bezoek in als het kindje 5, 10, 14, 24 en 36 maanden is. We zoeken samen met de ouders naar een zo geschikt mogelijk moment.

Mogen we ook de broertjes of zusjes meenemen naar de onderzoeken?

Ja, er kan steeds iemand aanwezig blijven bij de broertjes of zusjes terwijl de ouders bezig zijn met het onderzoek. Het is wel handig als we dit op voorhand weten, zodat we daarop voorzien zijn.

Waarom denken jullie dat kinderen met voedingsproblemen een verhoogd risico lopen op ASS?

Het is zeker niet de bedoeling om aan ouders de boodschap te geven dat hun kind een verhoogd risico loopt op ASS. Wat we willen doen, is onderzoeken OF en zo ja welke voedingsproblemen eventueel een vroeg alarmsignaal kunnen zijn, in combinatie met nog andere factoren.

Bieden jullie behandeling aan voor de kinderen in jullie onderzoek?

Nee, wij bieden zelf geen behandeling aan. Het is zeker niet onze bedoeling om met het onderzoek de hulpverlening die het kind elders kan krijgen te vervangen of verstoren. Wij zien het kind enkel in het kader van wetenschappelijk onderzoek, niet binnen een klinische setting. We kunnen ouders eventueel wel doorverwijzen naar de gepaste dienst of hulpverlener als ze melden dat ze zich zorgen maken over iets.