In het onderzoek volgen we baby's op vanaf de leeftijd van 5 maanden. Er nemen drie groepen kinderen deel. Klik op de links hieronder voor meer informatie over de verschillende groepen en waarom we precies onderzoek bij hen doen.
Jongere broertjes en zusjes van kinderen met autismespectrumstoornis (ASS)
Ouders vinden het over het algemeen erg aangenaam om deel te nemen aan het TIARA-onderzoek. Hieronder vindt u enkele getuigenissen:
“Wij hebben deelgenomen omdat we het belangrijk vinden dat er onderzoek rond ASS wordt gevoerd. We steunen dit dan ook graag. Het onderzoek verloopt heel gemoedelijk en voor de kindjes is het plezant om te doen en het is als ouder ook fijn om de ontwikkeling van je kind te volgen. Het is kortom een aanrader om mee te doen aan het onderzoek.”
“De reden dat wij meedoen met het onderzoek is omdat onze oudste zoon gediagnosticeerd is met ASS. Op deze manier hopen wij andere gezinnen te helpen bij de vroege opsporing van ASS enerzijds en anderzijds de eventuele indicaties van ASS bij onze jongste dochter vroeg te signaleren. Wij zijn er van overtuigd dat een diagnose op vroege leeftijd een positieve impact heeft op de leercurve die men nog kon bereiken bij jonge kinderen.
De onderzoekers zijn steeds hulpvaardig en attent voor zowel onze dochter als mijzelf. De onderzoeken zijn absoluut niet onaangenaam of vervelend voor ons kind. De enige impact die het van ons gezin vraagt is ongeveer 1x per half jaar een dag vrij te maken voor de onderzoeken en de verplaatsing naar Leuven.
Doen dus… helpt de opsporing van ASS bij jonge kinderen een hele stap vooruit!”
"De testjes, die uitgevoerd worden binnen het TIARA-onderzoek verlopen telkens erg vlot en aangenaam. Ons zoontje vindt het reuzeleuk om wat te gaan 'spelen' of filmpjes te gaan bekijken 😊. Ook help je de wetenschap er mee. Mooie win-win als je het mij vraagt!"
"Onze oudste dochter heeft diagnose van ASS, onze zoon had er helemaal geen tekenen van maar toch zit de twijfel er goed in als ouder en is hij uiteindelijk ook al eens getest geweest (zonder diagnose). Toen we van deze studie hoorden waren we meteen overtuigd om mee te doen. De testjes zelf zijn helemaal niet vervelend voor de kindjes, er wordt ook tijd voor genomen als het eens even niet goed lukt of het kindje eten moet krijgen. Los daarvan geloven we ook in het nut van vroegdiagnose, we kregen de diagnose van onze dochter al op 2,5 jaar en dat heeft haar en ons leven meteen een stuk makkelijker gemaakt."
"Wij doen mee al mee vanaf het begin en wij gaan graag naar de onderzoeken omwille van die gemoedelijke sfeer. Mijn grote schat, staat altijd centraal en hij bepaalt wat kan en niet. Heeft hij geen zin meer, of wil hij iets eten/drinken, geen probleem dan wordt het onderzoek even gestaakt. Door deze ontspannen omgeving voelt L. zich steeds top. Het feit dat ook eens een oma of opa aanwezig mag zijn, zorgt ervoor dat het als werkende ouder mogelijk is om mee te doen. Ik vind het een zeer aan te raden onderzoek."